Bella Nilsson – De oskrivna reglerna

I mitt förra inlägg fick jag en kommentar från en person som till stor del gav mig inspiration till detta blogginlägg (Tack, du som kommenterade) kommentaren löd helt enkelt: Botox? Detta tolkar jag som att personen frågade mig om jag använde botox och svaret på den frågan är JA, jag använder både botox och fillers och har dessutom gjort skönhetsingrepp och detta för att få bättre självförtroende och trivas med mig själv. Detta är en rättighet för mig som vuxen, fri kvinna att få bestämma över min egen kropp.

Vem är det som bestämmer vad som är för mycket? I vilken lagbok står det att det är förbjudet att renovera sin kropp?

Om någon får en repa på bilen är jag övertygad om att den repareras inom en snar framtid. Sannolikheten att man låter repan vara kvar och hävdar att det är ”fint att bilen åldras naturligt” är obefintlig enligt mig. Samma sak gäller om jag får rynkor i pannan där sminket fastnar – jag åtgärdar problemet!

Givetvis finns det många som inte vill lägga pengar på detta eller är nöjda med sig själva ändå och det är väl helt underbart i så fall. Jag säger inte till en rynkig person att hon eller han borde gå och ta en spruta botox, varför är det då mer eller mindre accepterat att göra det motsatta?

Ett annat intressant fenomen är det här med stora bröst som ofta är ett föremål för spekulationer, uttryck som: -Kolla, hon har gjort brösten!: -Guud vad stora, ser inte klokt ut ju: -Hon har inte mycket till hjärna det ser man på bröststorleken.

Har man istället små bröst  kan man få höra små glada tillrop som: plankan, hon ser okvinnlig ut. Är man som kvinna dessutom blond är man riktigt illa ute då ”alla” vet att blondiner saknar hjärna och är synonymt med bimbo.

Personer med stora muskler förknippas också ofta med lågt IQ (Tack Magnus Uggla för den) istället för att det i själva verket handlar om hälsa och välmående. Om man däremot köper stora lågprofildäck med feta fälgar anses det var coolt och lyxigt och jag har aldrig hört att det skulle vara vulgärt eller tecken på liten hjärna.

Vi lever på 2000-talet och man kan tycka att vi borde kommit längre i vår människosyn och framförallt kvinnosyn men vi har dessa oskrivna regler som begränsar vårt synfält och hämmar oss att se förbi de stora brösten eller lösögonfransarna, tänk om det finns en kompetent hjärna bakom skalet? Tänk om personen kan lära mig något? Jag kanske borde låta människan bakom den yttre fasaden få komma till tals innan jag dömer personen?

Intelligens och kompetens sitter inte i silikonnbrösten eller i stora biceps och ännu mindre i aluminiumfälgarna den sitter i huvudet och ingen annanstans på kroppen.

Det finns många oskrivna regler när det kommer till människans utseende. Man ska inte vara för lång och absolut inte för kort, man får heller inte vara för smal eller för tjock. Om man ska passa in i normen måste man med andra ord vara ”normal”, och den normen har vi människor själva skapat med hjälp av statistik som visar ett medelvärde av t ex längd som då ger oss riktlinjer hur vi bör se ut. Om man sätter på sig för höga klackar eller för kort kjol passar man heller inte in i det ”normala” då man plötsligt ”sticker ut” och ”syns” för mycket. Det här fenomenet känner nog de flesta till och är något man ofta stöter på i olika sammanhang.

Deltagarna i Paradise Hotel kanske inte är så korkade trots allt? De visar upp både det ena och det andra men de gör sig ett namn och kan bevisligen bygga en hel karriär på detta. Det kanske är alla andra som är dumma som inte fattar att de har en smart baktanke med att delta i dessa typ av program.

Vart går gränsen för vad som är acceptabelt eller inte? Är det ok med att ta bort lite rynkor,? hur långa naglar är acceptabelt? Hur mycket vågar jag träna innan mitt IQ försvinner? Måste jag färga mitt naturliga blonda hår för att verka smartare?

Slutsats: Låt människor göra vad som känns bäst för dem, låt människor göra botox och lösnaglar eller trimma sina muskler om de blir lyckliga av det eller om de väljer vara helt naturella med håriga ben och otrimmat skägg-  det finns inga rätt och inga fel när det kommer till utseende. Jag anser att vi från och med nu slopar de oskrivna reglerna för de känns ju så otroligt omoderna!

13 kommentarer om “Bella Nilsson – De oskrivna reglerna”

 1. så rätt så rätt tror det är första gången nån vågat säga såhär. Bra, det var så kul att läsa jättebra blogg faktiskt.

  Svara
  • Tjena Bella
   Tycker att det är starkt och vågat av dig att lyfta denna frågan som ju naturligtvis kan vara ämne för diskussion. Du äger din egen kropp och avgör vad som skall hända med den. Bra inlägg där från dig.
   Med vänlig hälsning
   Mats 😀💣💥

   Svara
 2. Naturligtvis bestämmer var och en vad den vill göra med sin kropp men det är inte säkert att den dom träffar längre fram älskar just det men älskar människan i övrigt. Men visst jag förstår ditt resonemang att botox kan hjälpa någon med ett dåligt självförtroende men jag är nog lite kluven i denna fråga.
  Men ett bra inlägg
  Me

  Svara
  • Tack för din kommentar tycker det du skriver är bra och förstår att det finns olika sätt att se på det här med skönhetsingrepp. Det är liksom underförstått att man inte kan ”bota” ett grundläggande dåligt självförtroende med botox men om man mår bra i själen men inte gillar det man ser i spegeln kan det hjälpa men givetvis är det individuellt.

   Svara