Bella Nilsson – Vernissage för barnJag tänker i det här inlägget fortsätta att berätta lite mer om min äldsta dotter Amy som jag presenterade i mitt tidigare blogginlägg.

Amy är som sagt 11 år och är lite av en filosof och tänkare. Bli inte förvånad om hon frågar dig hur många ben en dinosaurie har i kroppen eller om du kan förklara Big Bang-teorin på ett detaljerat sätt helst på molekyl-nivå. Språk är också något hon har väldigt lätt för och lärde sig engelska flytande redan vid 5 års ålder.

Amy kanske inte är så stor till växten men intelligensmässigt är hon ovanligt ansvarstagande och rationell för sin ålder. Hon tänker ofta på hur saker och ting hänger ihop och är väldigt detaljerad och lösningsorienterad (undrar vem hon brås på ;)??

Givetvis använder hon som många andra barn Ipad och dator men använder det mest som en informationskälla och inte för att spela på i timtal som jag vet många barn gör.

Amy är också en modig liten flicka som inte drar sig för att försvara sin lillasyster när situationen kräver det och är inte rädd att ta strid för sin sak.

Som ni vet gillar de flesta barn att rita teckningar och Amy är inget undantag utan ritar och målar nästan varje dag men har även märkt att teckningarna sticker ut på ett annorlunda sätt. En dag för drygt en månad sedan satt jag och Amy och pratade lite allmänt om konst och måleri och efter det blev hon nyfiken på att måla på en riktig duk och sagt och gjort bar det av till affären där det inhandlades målardukar, färg och penslar av hög kvalitet.

 

 
När jag några dagar efter kom hem från jobbet och fick se en tavla liggandes på köksbänken blev jag till en början chockad och frågade: ”vem har gjort den här”? När Amy svarade att det var hon som gjort den blev jag så stolt och imponerad och berömde henne. Hon berättade att hon tittat på kudden i soffan som har ett motiv gjort av Carolina Gynning (Tack Carolina för inspirationen) och haft den som inspiration till sin första målning på en riktig duk.

Nedan ser ni foto av kudden med Carolina Gynnings motiv och Amys tavla.

 

 
Jag tror att människor växer och mår bäst av när det gör saker de tycker om och om man då stimulerar dem med utmaningar anser jag att de kan nå oanade höjder i sitt liv. Det här konceptet använder jag mig av både i arbetslivet och privat. Med detta i åtanke tog jag fram bilder på Picassos fantastiska tavlor och frågade Amy om hon skulle vilja måla av någon av dessa och då ville hon förstås måla alla på en gång..;)

Nedan ser ni Picasso och Amys målning

 

Vid det här laget har ni säkert förstått att när jag ser potential i någon eller något blir jag som besatt av att utveckla saken vidare. Jag ser utveckling som en utmaning där jag triggas igång att vilja skapa nya saker som kanske saknas och som man kanske inte tänker på.
Med anledning av detta kom jag på att vi faktiskt saknar en sak i Sverige och det är riktiga gallerier med barnkonst där man använt sig av olika tekniker t ex målat på duk, gjort en skulptur, akvarell på pannå.

Barn har så många olika talanger och jag anser att man bör uppmärksamma och peppa dom att vilja utveckla sig inom det område de brinner lite extra för, detta bidrar också till att barnen får en extraskjuts i livet. När jag pratar om områden menar jag inte bara sporter som det redan läggs mycket resurser på utan saker som t ex konst, teater, vetenskap och musik som också borde få ta mer plats i samhället.

När jag pratar om konstgalleri tänker jag att man hyr in sig på ett fint galleri i stan där konsten visas och även ha vernissage med bubbel, tilltugg, röd matta och finklädda gäster med konst gjord av barn. Det ska med andra ord vara ”på riktigt” som numrerade tavlor med konstnärens namn och ålder, ljussättning och pris mm. Jag är säker på att det här skulle kunna få våra små konstnärer ännu mer kreativa och taggade att vilja fortsätta sin utveckling inom färg och form. Väggarna hemma i huset eller lägenheten har begränsade och rymmer endast ett antal tavlor men barnens kreativitet är obegränsad och därför anser jag att det blir en ”win-win situation” med mitt galleri-koncept.

Just nu jobbar Amy med en avancerad tavla där hon blivit inspirerad av den berömda tavlan av
Edvard Munchs vid namn ”Skriet” Mer rapportering kommer framöver angående tavlorna. 

 

39 kommentarer om “Bella Nilsson – Vernissage för barn”

 1. Jädrans vilken bra idé, min yngsta son gör också fina målningar med fingerfärger som vi funderat på att ”ställa ut” hans teckningar så jag anmäler mig genast!

  Svara
 2. Snygga tavlor vad skojigt att ha ett vernissage med barntavlor tycker mest det är massa underliga motiv som man inte ser vad det föreställer.

  Svara
 3. Äntligen någon som tänker i rätt banor – du är en utomordentlig smart kvinna Bella som tänker på det väsentliga sakerna i livet. Barnen är vår framtid och vi måste verkligen se till att vi värdesätter deras förmågor på bästa sätt. 10 poäng från mig.

  Svara
 4. Du är en riktigt påhittig tjej- ena dagen är det säckar med flaggor och nästa är det galleri för barn du ligger ju inte på latsidan Bella. Fortsätt inspirera oss snälla fina du!

  Svara
 5. Jag arbetar på förskola i Stockholm och tycker din idé är alldeles lysande. Det finns så många talangfulla barn som skapar konst som vi vuxna bara kan drömma om och jag tycker att din dotter har en stor talang som du ska tar vara på. Ett vernissage är ett bra initiativ som jag tror många skulle uppskatta.

  Svara
  • Tack snälla Emelie vad kul att du gillade idén det finns de som hävdar att barns målningar är lek och inte har med konst att göra därför blir jag glad av alla era fina kommentarer.

   Svara
 6. Walla du är underbar vackra enastående Bella. Vi är stor kvinnoförening med många medlemmar vi följer din blogg från Rinkeby. Du visar att en kvinna kan vara stark och bra du är väldigt intelligent och är vår förebild.
  Vi vill välkomna dig att prata med våra kvinnor för att hjälpa dom få jobb och våga mer ibland våra män behöver hjälp också du kanske kan komma?
  Du behöver inte prata annat språk vi kan svenska allihopa ganska bra ibland engelska också kan vi prata. Du kanske inte vet hur många som gillar dig och allt bra du skriver, vi kommer alltid finnas för dig. Kan vi träffas?

  Svara
 7. Älskar det barn målar tror ingen vuxen riktigt tittar på detaljerna utan avfärdar det som kladd men det är så mycket mer. Barn är de riktiga konstnärerna då de fortfarande har ett öppet sinne!

  Svara
 8. Herregud vilka fantastiska tavlor din dotter målat jag jobbar med konst och kan se att hon verkligen har talang, har ni funderat på konstskola?

  Svara
 9. Tänk vilken succé det skulle bli om barnen kunde tjäna lite pengar på sina teckningar det är väl supersmart tänkt och skoj med bekräftelse för kidsen.

  Svara
  • Men precis vad jag tycker, en win-win situation liksom, barnen blir kreativa, tjänar pengar och andra får njuta av de fina verken, du är skarpsynt Sandra!

   Svara
 10. Men oj viken duktig lite konstnär – hon verkar ju vara begåvad inom konsten och det är ju bara att gratulera till er egen lilla Picasso.

  Svara
 11. Jag har oxå dom där kuddarna dom är så fina älskar Carolinas konst och din Amy har ju verkligen lyckats bra med att ”kopiera” henne.

  Svara
  • Jag håller faktiskt med dig, fick förste en mindre chock när jag såg tavlan och förstod inte hur hon lyckats så bra men hon kunde tydligen mer än vad jag anade.

   Svara
 12. Jag kan väl inte säga att jag är nån konstälskare direkt men ditt blogginlägg fick mig faktiskt lite intresserad och jag tycker det lät kul med barn-konst. Många ungar kladdar ju på papper och vill man se det som konst är ju det skoj faktiskt och kreativt för dom små.
  Bra Bella!

  Svara