Kategorier
Ekonomi

Bokföra moms – enligt rätt disciplin

Det går inte nog att understryka vikten av att bokföra moms ordentligt. Som företagare är det din skyldighet och följderna blir tråkiga om du misslyckas.

Många uppskattar den frihet man får som egen företagare. Att kunna jobba när man vill och vara sin egen chef, till exempel. Samtidigt ska man komma ihåg att egenföretagande kräver väldigt stort ansvar. Inte minst ekonomiskt där siffrorna måste bli rätt i bokföringen. Annars får du med Skatteverket att göra.

Till bokföringen hör förstås även moms. Du får aldrig glömma bort att bokföra moms, ty annars riskerar konsekvenserna att bli både stora och tråkiga. Det är en av de absolut viktigaste delarna av själva bokföringen och det kommer snabbt att märkas om du, medvetet eller omedvetet, har brustit i dokumentationen.

Fråga när du ska bokföra moms

När det gäller att bokföra moms ska du alltid fråga en gång för mycket än en gång för lite om du är osäker på hur du ska göra. Det är viktigare att det tar längre tid än att du chansar och det blir fel. Eller ännu värre – inte gör någonting. Med tanke på att momsen trots allt handlar om statens pengar så går det inte nog att betona betydelsen.

Särskilt med tanke på att staten använder samma pengar för att underhålla vägar, bygga sjukhus och hålla igång land och myndigheter. Som till exempel Skatteverket, som alltså är den myndighet som kommer att jaga dig om du misslyckas med att bokföra det du har betalat i moms.