Kategorier
Företagande

Rekrytering VD – så hittar ni rätt person

All rekrytering idag handlar om fingertoppskänsla. Att anställa fel person kostar pengar – och det handlar om en massa tid som går till spillo. Det tar tid att hitta rätt och det kräver en kunskap. För ett företag i en rekryteringsprocess finns all anledning att ta professionell hjälp med detta. I synnerhet om det handlar om att platser ska tillsättas högt upp i näringskedjan. En rekrytering av VD – eller en annan topposition – i företaget får aldrig ske utan undersökning, utan jämförelse och utan att varenda sten har vänts upp och ner.

Att rekrytera en ny VD är långt ifrån någon smal sak. Det handlar om ett beslut som, vid fel, kan leda till år av bekymmer för företaget. Detta både sett till att fel person vid posten kan komma att skapa en toxisk miljö i företaget som tar år att sanera bort och sett till att inkompetens kan leda till beslut som kostar pengar – en massa pengar.

Dessutom så innebär det också en ekonomiskt förlust i att avskeda en person som tillsatts och gällande just en VD så vet man av erfarenhet att en dessa brukar vara utrustade med ganska väl tilltagna fallskärmar. Det är alltid en chansning. Eller?

Ta hjälp med rekrytering av VD till ert företag

Det handlar inte alls om chansningar. Rätt VD på rätt företag är nästan alltid frukten av ett gediget arbete. Idag så finns professionell hjälp i form av rekryteringsföretag som riktat in sig just på högre positioner inom företag. Dessa rekryteringsföretag har specialiserat sig på att hitta rätt personer och inte sällan så används headhunting som ett vapen i detta. Headhunting innebär att företaget inom rekrytering använder sina stora nätverk och ser över lämpliga kandidater som finns inom andra företag och koncerner.

Märk väl: dessa behöver inte söka jobbet och de behöver inte ens vara medvetna om att en ny VD ska tillsättas hos Företag X. Rekryteringsföretaget vet – genom noggranna undersökningar – att denne person har den personlighet, kompetens och kunskap som Företag X söker efter. Idag sitter han/hon i en helt annan roll, i en helt annan bransch och inom ett diametralt motsatt område – men han/hon har DET som Företag X söker.

Det är exakt så headhunting fungerar och det är just detta som rekryteringsföretag är experter på. Man inte bara lockar med att gräset eventuellt är grönare på den andra sidan – man låter personen både lukta och smaka. Detta ger en väg fram till att en rekrytering av VD kan sluta med den succé man hoppas på som företag.